Urineverlies in de overgang is een van de vele overgangsverschijnselen. Ook tijdens de premenopauze komt dit voor. De premenopauze is de periode voor de allerlaatste menstruatie (dat noemen we de menopauze). De hele periode van vruchtbare vrouw naar onvruchtbare vrouw is de overgang. Wat gebeurt er en hoe komt het dat veel vrouwen urineverlies krijgen bij lachen, niezen, springen, tillen of hoesten in de overgang?
Wat is urineverlies?
Urineverlies wordt ook urine incontinentie genoemd. Bij het ouder worden krijgen zowel vrouwen als mannen ermee te maken, dat ongewild druppels of soms stralen urine vrij kunnen komen bij inspanning of spanning op de bekkenbodem of blaas. Dit noemen we urine incontinentie.
Hoe komt het?
In de (pre)overgang veranderen de voortplantingshormonen. Dit heeft invloed op de bekkenbodem spanning, spanning in de blaas en in de plasbuis en sluitspieren van de plasbuis. De spieren kunnen verslappen door de veranderende hormoonniveaus, waardoor urineverlies in de overgang ontstaat. Meestal gaat het na verloop van tijd weer over.
Wat kun je eraan doen?
Het kan enkel een druppel zijn en met een inlegkruisje of een keer een schone onderbroek aandoen, is het euvel voorbij. Soms kan het wel verstorender zijn dan dat. In die gevallen is er werk aan de winkel.
Bekkenbodemspieren trainen
Oefeningen om de bekkenbodemspieren te verstevigen kunnen ongewild urineverlies in de overgang te beperken.
Deskundige raadplegen
Blijf er niet mee rondlopen en ga naar een specialist als het aanhoudt.
Vrouwen in de overgang doen er goed aan hun bekkenbodemspieren te trainen om zo urineverlies te beperken.