“Kun je dan helemaal niets zelf?!”, schreeuw ik tegen mijn man als hij vraagt of ik de gordijnen even wil opendoen.

Het is ochtend, buiten is het nog donker en we gaan over tien minuten ontbijten met de kinderen. Het is altijd een strak ochtendritueel. Ik schrik van mezelf als ik mijn geschreeuw hoor. Ik lijk wel een stampvoetende, verwende puber, maar dan één van 41. Meegesleurd door emoties. Ik ontdek door een uitgebreide test van een professional dat ik he-le-maal opgebrand ben. Ik heb gedoe met stemmingen en gewrichten, ik slaap slecht en ik herken en begrijp mezelf niet meer. Ik begin een zoektocht om weer mezelf te worden. Zo begint ons verhaal, het verhaal van YU.

Ik heb al twee jaar van die schreeuwbuien. Het is voor mij en mijn omgeving een hel. Mijn man en ik besluiten uit elkaar te gaan, want zo kan het niet langer. We leven drie maanden gescheiden van elkaar en zeggen nog niets over onze plannen. Gelukkig ontstaat er weer toenadering en is het zover niet gekomen.

De zoektocht begint

Ik ga naar de “poortwachter voor gezondheid” en word doorverwezen om te leren met mijn emoties om te gaan hoe ik anders kan praten. Geen enkele professional die ik zie in die tijd denkt aan de overgang. Het kwartje valt pas als ik op mijn 43e opvliegers krijg. Zonder aanvulling van hormonen doorsta ik de opvliegers en het nachtzweten. Drie keer per nacht verschoon ik mijn bed. Ik volg een vierjarige opleiding kruidengeneeskunde. Op mijn 48ste is het voorbij. Denk ik.

Meer opvliegers

Als ik op mijn vijftigste wéér opvliegers krijg, is de maat vol. Dit kán toch de overgang niet meer zijn? Dit moet anders kunnen. Ik heb alles in huis om hier iets aan te doen. Ik kook vers, loop hard, doe yoga en wandel. Ik besluit om nóg bewuster naar mijn leefstijl te kijken, want ik ben inmiddels vier jaar in de postemenopauze. Ik merk dat specifieke voedingsmiddelen en stressmomenten bij mij nog steeds opvliegers triggeren.

Natuurlijk

Ik ontdek dat er natuurlijke oplossingen zijn zoals leefstijl, plantaardige hormonen en methodes als ayurveda en traditional chinese medicine. Alles om sterker te worden dan de overgang. En dat is me gelukt! Ik ben nu 55, voel me super, zit vol levenslust en heb een berg energie.

Ik zie veel vrouwen worstelen met de overgang. Daarom heb ik YU overgangssupplementen ontwikkeld. Dat zijn overgangssupplementen op basis van plantaardige ingrediënten die een steuntje in de rug geven als je dat nodig hebt.

De natuur biedt ons alles wat we nodig hebben. Van vetten, eiwitten, suikers en plantaardige hormonen, tot vitaminen, mineralen en sporenelementen. Het lichaam maakt zelf wat het nodig heeft, met stoffen die het binnenkrijgt uit de natuur. Ik geloof dat sterker worden dan de overgang in onze natuur zit. Natuurlijk sterker dan de overgang!

De missie van YU

YU bespaart vrouwen een lange zoektocht en helpt met natuurlijke oplossingen zoveel mogelijk vrouwen door het natuurlijke proces van de overgang, zodat ze zo min mogelijk overgangsverschijnselen ervaren en weer zichzelf kunnen zijn.