Bij YU begrijpen we dat je wellicht enkele vragen hebt over onze producten, diensten of processen. We willen je graag voorzien van heldere antwoorden en nuttige informatie om je ervaring met ons zo soepel mogelijk te maken. Daarom hebben we deze FAQ-pagina samengesteld, waarin we de meest voorkomende vragen beantwoorden die klanten zoals jij vaak stellen. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

De overgang is de periode waarin een vrouw van vruchtbaar naar onvruchtbaar gaat. De kwaliteit van de eitjes en het aantal worden minder. De voortplantingshormonen oestrogeen en progesteron dalen tijdens dit proces. In de 2e helft van je dertiger jaren begint dit heel geleidelijk, zonder dat het echt merkbaar is. De meeste vrouwen merken er iets van rond hun 45e-48e levensjaar, sommige vrouwen (die geen hormonale anticonceptie gebruiken) merken het rond hun 40e. Prikkelbaar, onregelmatige menstruatie, wisselvallig humeur, wakker liggen, (jeugd)puistjes en opvliegers zijn signalen van de overgang. De hele overgang van vruchtbare vrouw naar onvruchtbare vrouw, de tijd waarin de eitjes op raken en de voortplantingshormonen dalen, neemt zo’n 15 – 20 jaar in beslag.

Menopauze

De menopauze is het moment van je allerlaatste menstruatie. Die is gemiddeld op 51,2 jaar. Je kunt pas een jaar na dato zeggen, dat het de laatste menstruatie was. De menopauze duurt niet een tijd, het is een moment.

Vaak worden de eerste verschijnselen niet direct aan de overgang gekoppeld. Zoals bijvoorbeeld energieverlies; veel moe zijn en moeite hebben met focussen. De meeste vrouwen van rond de 40 zullen dit wijten aan hun drukke leven; spanningen op het werk, drukte thuis met de kinderen of bijvoorbeeld mantelzorg voor ouders. Energieverlies – en mogelijk zelfs het gevoel opgebrand te zijn – kan samenhangen met hormonale veranderingen. In de volksmond noemen we de periode wanneer vrouwen ‘wapperend’ door de gang lopen, wanneer ze af en toe rood aanlopen en met een bezweet voorhoofd melden “poeh, ik heb een opvlieger” de overgang. Heel herkenbaar ook aan het “vestje-aan-vestje-uit” ritueel. Als de menstruatie onregelmatig wordt en er ook nog sprake is van slecht slapen of nachtzweten, dan herkennen vrouwen meestal de overgang wel. Maar er zijn ook voor deze tijd al verschijnselen. Die vroegere periode heet de premenopauze.

Een bloedonderzoek dat de hormonen bepaalt in combinatie met de verschijnselen geeft vaak de uitslag. Houd er rekening mee dat de hormonen dagelijks fluctueren en de test dus moet worden bekeken samen met de verschijnselen. Er zijn testen die de verschijnselen registreren (Green Climacteric Scale).

De overgang is een natuurlijk proces waar elke vrouw doorheen gaat. In grote lijnen kun je verwachten dat vrouwen in dezelfde fase ongeveer dezelfde overgangsverschijnselen ervaren. Toch zijn er ook verschillen. Dit komt doordat elke vrouw een andere leefstijl heeft.

Leefstijlelementen die invloed hebben op de overgang:

 • Het gebruik van hormonale anticonceptie
 • Of je rookt
 • Of je (dagelijks) alcohol drinkt
 • Wat je eet
 • De mate van bewegen
 • Spanning

Een gezonde leefstijl draagt bij aan een soepele overgang. Het is een samenspel van de genoemde elementen.

In grote lijnen kun je zeggen dat een gezonde leefstijl voor vrouwen in en na de overgang bestaat uit

Gezonde voeding

Het vermijden van producten die overgangsverschijnselen kunnen triggeren en het kiezen van producten die gunstig zijn voor vrouwen in de overgang. Zoals koolsoorten, verse groenten en fruit, eiwitten en gezonde vetten.

Gezond bewegen

Richtlijnen van de Bewegingsraad

 • 20 minuten per dag wandelen
 • 2 uur in de week belast trainen
 • Elk uur 5 minuten opstaan

Richtlijn van YUforyou

 • 3 x in de week rek- en strekoefeningen tegen stijfheid

Ontspannen

 • Ademhalingsoefeningen
 • Mindfulness
 • Mediteren
 • Wandelen in de natuur

Niet roken

Niet drinken (alcohol)

Aanvullen met overgangssupplementen

 • Vitaminen en mineralen
 • Kruidentincturen

De producten van YU bevatten plantaardige hormonen, waaronder plantaardige oestrogenen. Vrouwen met hormoongevoelige (borst)kanker raden wij aan hun behandelend arts te raadplegen.

De overgangssupplementen van YU zijn pure plantextracten op basis van alcohol. Zonder toevoegingen (geen vulmiddelen, coatings of conserveringsmiddelen, kleurstoffen en/of schadelijke stoffen). Het wordt hierdoor snel in je lichaam opgenomen. YU neem je in met water. Hierdoor kom je gemakkelijker aan de geadviseerde 1,5 liter water per dag.

Doseringsadvies

90 druppels per dag verdeeld over 1-3 doseringen.

Week 1

Start met 3 x daags 15 druppels in een glas water bij de maaltijden.

Week 2

Ophogen naar 3 x daags 30 druppels. Dit is de maximale, aanbevolen dosering.

Week 3

Lastig om YU standaard 3 x daags in te nemen? Neem de helft (45 druppels) bij het ontbijt en de andere helft bij het avondeten.

Luister goed naar je lichaam. De dosering waar jij je goed bij voelt, houd je aan, zonder het maximum te overschrijden.

YU uitgerust kan aan elke andere formule worden toegevoegd. Deze neem je net voor het naar bed gaan, voor het tandenpoetsen. Neem 40 druppels in met een half glas water.

Mix & match

Gebruik je 2 overgangssupplementen van YU, neem dan de een voor de maaltijd en de andere na de maaltijd in. YU uitgerust neem je net voor het naar bed gaan (als enige, tweede of derde overgangssupplement).

Stopweek

Las na een half jaar een stopweek in. Op die manier ontdek je of deze formule van YU nog het beste past of dat je beter voor een andere kunt kiezen.

De overgang is een traag proces, een natuurlijk proces waar elke vrouw mee te maken krijgt. Gemiddeld genomen duurt de hele overgang 15 – 20 jaar. Kruidenproducten zijn geen “quick-fix”. Ze ondersteunen dit geleidelijke proces op een geleidelijke manier.

Sommige gebruikers ervaren binnen drie dagen dat een product de gewenste ondersteuning biedt, andere gebruikers hebben 1-2 maanden nodig. Wij adviseren om minimaal één menstruatiecyclus, een vrouwencyclus, te proberen. Geef het product de kans!

De overgangssupplementen van YU zijn tincturen. Een tinctuur is een klein beetje alcohol met daarin de sappen van kruiden. De kruiden worden in alcohol gelegd en geven zo hun volledige plantsappen af met alle inhoudsstoffen. Zo extraheren we de plantsappen uit de plant. Alcohol is een natuurlijk conserveringsmiddel. In de producten van YU zitten geen hulpmiddelen, vulstoffen, conserveringsmiddelen of andere toevoegingen die het effect zouden kunnen beïnvloeden.

De dagdosering (90 druppels) is een alcoholinname van 4,5 ml. Dat is 1,5 theelepeltje tinctuur per dag, met daarin een beetje alcohol. In grammen betekent dit maximaal 2,35 gram alcohol per dag. Ter vergelijking: een glas wijn (125 ml) en bier (250 ml) bevatten beiden 10 gram alcohol.

Een effect is een reactie die je wenst, een neveneffect is een ongewenste reactie. Of een reactie op een plek die je liever niet wilt.

Alles wat je eet of drinkt komt in je lichaam terecht. Deze stoffen worden opgenomen in het bloed en afgegeven aan je cellen. Het bloed stroomt door je hele lichaam. Het bloed haalt afvalstoffen van de lichaamscellen op en geeft voedingsstoffen af.

Als voorbeeld het eten van ui: ui is voedzaam en lekker en vult de maag. Bij het snijden van een ui maak je kennis met bepaalde stofjes, namelijk die stoffen die je ogen laten tranen (neveneffect). In je mond kun je scherp proeven bij het eten van rauwe ui en zoet bij een langzaam gegaarde ui. Dan ervaar je weer andere stoffen. Na een tijd komen verschillende stoffen van diezelfde ui in je maag terecht en zijn voedzaam (effect). Daarna komen ze in je darmen terecht. Bepaalde stoffen uit de ui kunnen daar zorgen voor het ontstaan van darmgassen (neveneffect). En tja… als de natuurlijke kracht van ui dan naar buiten komt … Daar zijn vooral andere mensen niet zo blij mee ;)

Kruidenpreparaten en andere voedingssupplementen komen ook in het bloed en hebben effecten op verschillende plekken in het lichaam. De producten van YU zijn puur natuur, het zijn extracten van planten met inhoudsstoffen. Het kan gebeuren dat een remmend effect op overmatige transpiratie optreedt én dat je wat gevoeligheid opmerkt in je maag. Na een week of 2 is dit meestal over. Het is zaak om goed af te wegen of een voordelig effect voor jou opweegt tegen een mogelijk neveneffect op een andere plek in je lichaam.

De producten van YU zijn veilig in gebruik bij de maximale dagdosering van 90 druppels.

Uit de test kwam naar voren dat veel vrouwen de kruidendruppels van YU sterk en vies vinden smaken. De preparaten zijn aftreksels van pure plantsappen in alcohol. Je proeft al die plantsappen, er zitten geen toegevoegde smaakmakers in om de smaakpapillen af te leiden. De stoffen in het sap en de smaak hebben invloed op processen in je lichaam. Bij YU houden wij van zo natuurlijk mogelijk, zonder onnodige toevoegingen. De smaak is een natuurlijk onderdeel van een plantsap.

Starten met een product en na een maand een tweede toevoegen

De overgangssupplementen van YU zijn zorgvuldig samengesteld met verschillende ingrediënten. Dit zijn aftreksels van planten, kruiden of specerijen waarvan de gezondheidseffecten bekend zijn uit traditioneel gebruik. Elke formule is opgebouwd uit een of meerdere ingrediënten waarvan het effect aangrijpt op hormonale processen die een rol spelen tijdens de overgang. Daarnaast zijn in elke formule een of meerdere ingrediënten toegevoegd met een specifieker effect. Het doel bij het maken van elke samenstelling is dat het product enerzijds een breed effect heeft om de overgang te ondersteunen en daarbij een gerichtere aanpak met betrekking tot een bepaald overgangsverschijnsel.

Bij het gebruik van zelfzorgmiddelen op basis van traditionele kennis is het belangrijk om goed zelf te blijven voelen en ervaren. Jij hebt een andere leefstijl dan een andere vrouw die in de overgang of je zit in een andere fase. Wij adviseren om te starten met een van de producten van YU. Geef deze keuze een maand de tijd. Voeg pas na een maand een tweede toe als dat nodig is.

YU uitgerust

YU uitgerust kan als een los product worden gebruikt voor de ondersteuning van je slaap, maar óók in combinatie met een andere YU-formule. Als je YU uitgerust samen met een andere tinctuur gebruikt (voor het slapengaan 40 druppels) kun je mogelijk de dosering van je andere YU overgangssupplement verlagen. Hiervoor zijn geen “standaard antwoorden”, omdat elke vrouw uniek is.

De producten van YU zijn met zorg samengesteld en zijn veilig in gebruik bij de aangegeven dosering.

Hier liggen verschillende vragen onder:

 1. “Hoe trouw ben jij met het innemen?”. Neem jij dagelijks de aanbevolen dosering van 3 x 30 druppels in? Sla je wel eens een dosering over?
 2. En de vraag “welke dosering gebruik jij?”.

1 flesje van 50 ml

Genoeg voor 11-21 dagen, afhankelijk van de dosering die jij gebruikt en of je het trouw inneemt. 

Voordeelpakket met 3 flesjes

Voor mensen die weten welk YU product voor hen geschikt is, hebben we een voordeelpack gemaakt. Drie dezelfde flesjes in een verpakking. Daarmee doe je 4-6 weken.

YU uitgerust

De dosering is anders en daarmee ook de duur.

40 druppels voor het slapengaan en bij gelegenheid 20 druppels extra bij het avondeten. Als je minimaal doseert, 40 druppels per dag, doe je ruim 3 weken met 1 flesje. Als je dagelijks ook 20 druppels bij de avondmaaltijd neemt, doe je ongeveer 2 weken met een flesje.

De overgang duurt jaren en verloopt in fases. In elke fase kunnen andere overgangsverschijnselen op de voorgrond treden. Omdat de kruidentincturen het overgangsproces ondersteunen, kun je tijdens het gebruik ervan mogelijk minder goed ervaren in welke fase je zit.

6 maanden gebruiken, dan een stopweek

Eens in de 6 maanden een stopweek inlassen helpt je te ervaren in welke fase je je bevindt. Je merkt dan ook welke invloed het product heeft (had). Je kunt na de week opnieuw hetzelfde product kiezen of een andere of twee producten combineren.

De overgangssupplementen van YU zijn zorgvuldig samengesteld, met zuivere (niet vervuilde) ingrediënten. Een van die ingrediënten is Zilverkaars. Over het gebruik hiervan zijn verschillende berichten te vinden. Helaas ook met een verontrustend karakter. 

Bij de samenstelling van onze formules hebben we ons laten leiden door diverse onderzoeken, die aantonen dat er geen verhoogd gezondheidsrisico is bij een maximale dosering van 100 mg per dag gedurende 6 maanden. YU basis, YU koel, YU soepel en YU opgewekt bevatten ieder een andere hoeveelheid Zilverkaars, maar nooit meer dan de maximale, veilige dagdosering.

De overgang is een proces. Wij adviseren elke 6 maanden sowieso een stopweek in te lassen.

Ervaar je gedoe tijdens het gebruik? Stop dan direct en raadpleeg een arts. Immers, iedere vrouw is anders!

Voor de productie van onze YU-tincturen werken we samen met een Nederlands boerenbedrijf dat op ethische en FSSC 22000 gecertificeerde basis werkt. Deze leverancier werkt samen met een bedrijf in Tasmanië, waar het ingrediënten vandaan haalt die in Nederland niet groeien en bloeien.