In de eerste fase van de overgang, de premenopauze, heb je de eerste overgangsverschijnselen. De voortplantingshormonen dalen geleidelijk. Je menstrueert nog en herkent deze verschijnselen meestal nog niet als overgang.
Daling van je voortplantingshormonen
Het begin van daling van je voortplantingshormonen gaat heel subtiel en duurt jaren. Daarom herken je het waarschijnlijk niet meteen. Je denkt ook echt niet aan de overgang. Want dat is toch als je “wapperend” rondloopt?
De eerste overgangsverschijnselen
Deze verschijnselen herken je waarschijnlijk wel: moeheid, he-le-maal opgebrand zijn, een geheugen als een zeef, gedoe en mankementjes met gewrichten, stemmingswisselingen, kuitkrampen, prikkelbaar, vaginale droogheid en droge ogen. En wat te denken van gewichtstoename en minder libido? Dit kunnen allemaal verschijnselen zijn die samenhangen met dalende hormoonspiegels. Veel vrouwen hebben een combinatie van deze verschijnselen. In deze fase menstrueer je nog.
Premenopauze en hormonale anticonceptie
Als je rond de 40 bent en je gebruikt hormonale anticonceptie ervaar je hoogstwaarschijnlijk nog geen overgangsverschijnselen. Je menstrueert nog regelmatig, je gemoed is zoals je het van jezelf gewend bent en je hebt geen opvliegers. Toch zijn binnen het natuurlijke proces je voortplantingshormonen heel subtiel aan het dalen. Deze daling wordt opgevangen door de hormonale anticonceptie. Voor jou komt deze kennismaking met YU wellicht net iets te vroeg. Hoewel… heb je droge ogen? Een droge vagina?. Hoe is het met je nachtrust?
Premenopauze en geen hormonale anticonceptie
Ben je rond de 40 en gebruik je geen hormonale anticonceptie? Dan is het mogelijk dat je de eerste overgangsverschijnselen ervaart.
Misschien wil je er nog niet aan, de overgang is zó niet sexy! Hormonale schommelingen brengen echter wel allerlei gedoetjes met zich mee. Wat dacht je van die vakantiekilo’s die je er niet meer af krijgt?! Je slaapt minder goed – nee, dat is niet per definitie door onrust op je werk. Je bent prikkelbaar, je lontje kan wat korter zijn – oh wacht, het zijn natuurlijk de drukke kinderen… Je merkt dat je minder werk kunt verzetten dan normaal – dat komt vast doordat je minder lekker slaapt. Mogelijk is je menstruatie iets onregelmatiger of verlies je af en toe wat druppels urine. Sommige vrouwen hebben een energielek en komen in een hormonale uitputting terecht. Dat ontstaat doordat je lichaam al enkele jaren dagelijks bezig is zich aan te passen aan veranderende hormoonspiegels en dat kost energie.
Deze hormonale verschijnselen kun je nog met goed fatsoen koppelen aan iets anders dan de overgang. Als je deze ongemakken herkent, zit je in de premenopauze en kun je vast wel ondersteuning gebruiken.
Natuurlijk sterker dan de overgang