Dit is de fase die in de volksmond de overgang wordt genoemd. De fase waarin vrouwen wapperend rondlopen vanwege opvliegers, de fase waarin de menstruatie heel onregelmatig is en steeds langer wegblijft.
Hormonale anticonceptie
De natuurlijke daling van je voortplantingshormonen begint rond je 40e. Als je hormonale anticonceptie gebruikt, maskeer je daarmee als het ware deze daling. De hormonen in je anticonceptie vullen de afname aan. Er komt een moment, dan “breek je er doorheen” en krijg je te maken met overgangsverschijnselen. 80% van de vrouwen heeft hormonaal gedoe. Je herkent er vast wel een paar; kort lontje, jantje-lacht-jantje-huilt, gewichtstoename, de vakantiekilo’s krijg je er met geen mogelijkheid meer af! Vaker wakker worden, opvliegers en nachtzweten.
Als je 52 bent en hormonale anticonceptie gebruikt, neem dan contact op met je huisarts. Het gebruik hiervan wordt afgeraden vanaf 52 jaar. Je kunt dan eventueel overstappen op andere hormonen, in een lagere dosering of helemaal stoppen.
Geen hormonale anticonceptie
In deze fase, ook wel de perimenopauze genoemd, ervaren de meeste vrouwen heel wat gedoe. De menstruatie wordt onregelmatig en vaak ook heftiger. Soms is in overleg met je arts aanvullen van ijzer nodig. Zo’n 75% van de vrouwen heeft opvliegers of nachtzweten (dat zijn opvliegers in de nacht). Je leefstijl aanpassen en goed opletten wat je eet en drinkt, kan de verschijnselen afzwakken. Bij onze tips lees je hier meer over! Het allerbelangrijkste is dat je zo natuurlijk mogelijk eet; veel groenten en onbewerkte producten en voldoende beweegt en ontspant.