Een gemakkelijk ontbijtje. Of een uitgebreid ontbijt. Of ontbijt jij niet? Of pas laat, of alleen fruit, of zonder koolhydraten? Ik hoor vaak: “Ontbijten prima, maar wel gemakkelijk en snel!”

Gewichtstoename en andere verschijnselen tijdens de overgang

Tijdens de overgang is gewichtstoename voor veel vrouwen echt gedoe! Anita vertelde me: ”Wat ik ook doe, die kilo’s gaan er maar niet af! Voorheen was het na de vakantie even twee weken opletten qua eten en drinken en dan was ik weer op gewicht. Maar nu….één wijntje en het vliegt eraan. Ik heb mijn lunchportie gehalveerd, tel de calorieën maar het zet geen zoden aan de dijk.”

Anita is één van de vele vrouwen die ervaart dat de spijsvertering verandert tijdens de overgang. Ook andere overgangsverschijnselen, zoals maagzuur, pruttelende darmen, hoofdpijn en gedoe met gewrichten kunnen samenhangen met wat je eet en drinkt.

Luister naar jezelf

Belangrijker dan food trends, is het luisteren naar je eigen lichaam. Leer ervaren welk effect bepaalde voeding heeft op jouw overgangsverschijnselen.

Voor mij geldt, dat ik koolhydraten en suikers beter kan laten staan. Ineens moest ik een ontbijtroutine van jaren omgooien, maar ja: wat eet je als ontbijt als je brood, crackers en granen beter niet kunt eten omdat je tijdens de overgang gevoelige darmen hebt? En dan het liefst ook nog een ontbijtje dat vult, snel te maken is (laten we eerlijk zijn: wie heeft er ’s- ochtends nou tijd over?) én ook nog eens gezond is?

Mijn favoriet?

  • Een halve avocado
  • Daarin schep je een eetlepel hütekäse
  • Er bovenop 4 gehalveerde cherrytomaatjes
  • Naar smaak peper en zout

Het mooie van avocado is dat het boordevol onverzadigde meervoudige vetzuren zit. Oftewel gezonde vetten. Daarbij komen nog allerlei vitaminen en mineralen, zoals kalium, magnesium, Vitamine A en verschillende B-vitamines, waaronder B11 (foliumzuur). Tel daar ook nog eens vezels bij op en je hebt een “gezond-ontbijt-bommetje”.

Simpel zat en het geeft me voldoende energie om de dag goed van start te gaan.

Liefs,

Gisela van YU

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsflits en blijf op de hoogte