Homeopathie ondersteunt mensen al eeuwen. Tincturen ook. Homeopathie of tinctuur? Is er verschil?

Wat is homeopathie?

Een homeopathisch product is een zogeheten potentiëring. Dat betekent dat een stof (dit kan een plant zijn, maar ook een mineraal) vele malen verdund wordt. De inhoudsstof is daarna niet meer vindbaar. De watermoleculen nemen als het ware de energetische waarde van de ‘verdunde stof’ over. Daarom hier wat Vereniging Homeopathie zegt: ”Homeopathie is een geneeskunde waarbij het zelfherstellend vermogen van het lichaam geprikkeld en geactiveerd wordt. Het principe van homeopathische heling is dat iemand van een aandoening kan worden genezen door toedienen van een homeopatisch product, dat bij een gezond mens dezelfde symptomen oproept als de betreffende aandoening.”

Valt een tinctuur onder homeopathie?

In de fytotherapie werkt men met tincturen. Een tinctuur is een aftreksel van plantsappen in alcohol (eveneens een natuurproduct). De alcohol is nodig voor het onttrekken van de sappen en dient direct als natuurlijk conserveringsmiddel. De werkelijke inhoudsstoffen – in tegenstelling tot homeopathische middelen – blijven dus behouden. Ze zijn vindbaar tot op de milligram. Daarom is een tinctuur niet homeopathisch. Want je vindt alle stoffen nog terug.

Net als homeopathie kennen ook kruidentincturen een lange geschiedenis. Het doel van een kruidentinctuur is om het zelfherstellend vermogen van een lichaam te activeren in de vorm van activatie of juist remming van lichaamseigen processen.

Wanneer wat kiezen?

Ben jij iemand die meer gevoel heeft bij energetische waardes, dan past homeopathie goed bij je. Ben je meer het type dat graag proeft, ruikt en kan meten wat erin zit, dan zijn tincturen een betere match.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsflits en blijf op de hoogte