Salie is een vaste plant die behoort tot de lipbloemigenfamilie. Herkenbaar aan de paarsblauwige bloemen en zilvergrijze ‘wollige’ blaadjes. Salie houdt van ruimte en staat graag op een plek alleen. De bladkleur doet denken aan de kleur van de maan; de maan staat sinds oudsher symbool voor de vrouw en de maandstonden.

Zweetremmend

Salie is een bekend kruid als smaakmaker uit de Mediterrane keuken. En dat is niet voor niets. In vroegere tijden wist men al, dat Salie bij een vette maaltijd de vertering van die maaltijd verbetert. Maar Salie heeft nog meer gunstige eigenschappen. Het vermindert transpiratie tijdens opvliegers en nachtzweten. Opvliegers kunnen getriggerd worden door wat je eet en drinkt.

Salie bevat fyto-oestrogenen. Dat wil zeggen: salie bevat stoffen, die net als het vrouwelijk hormoon oestrogeen de oestrogeenreceptor activeren. Kortom, salie ondersteunt bij hormonale veranderingen.

Prettige bijkomstigheid: het kan helpen je humeur en geheugen te verbeteren.

Oude kennis

De oude Egyptenaren gebruikten Salie om vruchtbaarheid te verbeteren en om vrouwengedoetjes tijdens de overgang aan te pakken. De Romeinen en Grieken pasten het onder andere toe voor vruchtbaarheid. In de middeleeuwen werd het beschouwd als een heilig kruid. Het werd aangeplant rondom kerken en op kerkvloeren gelegd om nare geuren te verdrijven. Ook werd het gebruikt bij rituelen en ceremonies. Daarnaast werd en wordt Salie gebruikt in de Mediterrane keuken om de vertering van zware maaltijden te verbeteren.

Wat doet Salie?

Salie in de overgang vermindert de transpiratie tijdens opvliegers en nachtzweten. Bovendien helpt het humeur en geheugen te verbeteren. In een oude leer, de signatuurleer, wijzen de paarse bloemen van de plant erop dat het effect heeft op de psyche: het geeft rust. Het bevat plantaardige hormonen, fyto-oestrogenen. Dit zijn stoffen die door de plant wordt aangemaakt en die (net als het vrouwelijke hormoon oestrogeen) op milde wijze de oestrogeenreceptor activeren.

Waarom zit het in YU koel?

Salie in YU koel heeft een remmend effect op opvliegers, nachtzweten en verminderde transpiratie.

Over Salie

  • Salie helpt opvliegers te managen door overmatig zweten te verminderen *

  • Salie helpt om normaal te zweten *

  • Salie helpt opvliegers te managen door overmatig zweten te verminderen *

  • Salie helpt om normaal te zweten, ondersteunt het welzijn van vrouwen *

  • Salie ondersteunt de remineralisatie van bot na de menopause *

  • Salie ondersteunt het verminderen van hormonen en het hormonaal evenwicht *

* Gezondheidsclaim in afwachting van toelating tot de Europese unie.