Inhoudsopgave

Dit artikel delen

Progesteron is een belangrijk hormoon dat een aanzienlijke invloed kan hebben op slapen. Het wordt voornamelijk geproduceerd door de eierstokken bij vrouwen en, in kleinere hoeveelheden, door de bijnieren. Progesteron is betrokken bij verschillende fysiologische processen in het lichaam, waaronder de regulatie van de menstruatiecyclus en zwangerschap, maar het heeft ook effecten op de slaap.

Hier zijn enkele manieren waarop progesteron de slaap beïnvloedt:

Kalmerend effect

Progesteron staat bekend om zijn kalmerende en ontspannende eigenschappen. Het kan een rustgevend effect hebben op het centrale zenuwstelsel, waardoor het gemakkelijker wordt om in slaap te vallen.

Diepere slaapfasen

Progesteron kan de diepere stadia van de slaap bevorderen, met name de zogenaamde slow-wave-slaap (SWS) ofwel de diepe slaap. Dit is de fase waarin het lichaam herstelt en de groei en reparatie van weefsels plaatsvindt.

Temperatuurregulatie

Progesteron kan een rol spelen bij de regulatie van de lichaamstemperatuur. Een verhoogde lichaamstemperatuur kan de slaap belemmeren, en progesteron kan helpen deze temperatuur te stabiliseren.

Invloed op ademhaling

Progesteron kan ook de ademhaling beïnvloeden. Het kan een ademhalingsstimulerend effect hebben, wat de kwaliteit van de ademhaling tijdens de slaap kan verbeteren.

Slaap in de menstruatiecyclus

De niveaus van progesteron variëren gedurende de menstruatiecyclus, piekend in de tweede helft, ook bekend als de luteale fase. Sommige vrouwen ervaren veranderingen in hun slaappatroon in deze fase, met mogelijk een betere slaapkwaliteit.

Hoewel progesteron een positieve invloed kan hebben op de slaap, is het belangrijk op te merken dat individuele reacties variëren. Tijdens de overgang kunnen de niveaus van progesteron afnemen, wat slaapgedoe kan veroorzaken bij sommige vrouwen. Je kunt je slaap verbeteren door een slaapritueel, ademhalingsoefeningen of eventueel een overgangssupplementen om lekker te slapen.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsflits en blijf op de hoogte