Inhoudsopgave

Dit artikel delen

Tijdens de overgang hebben veel vrouwen gedoe met slapen. Slapeloosheid tijdens de overgang is een veelvoorkomend en uitdagend probleem waar veel vrouwen mee te maken krijgen. Deze levensfase kan veel impact hebben op de slaapkwaliteit. Er zijn verschillende redenen waarom dit optreedt. Met de vier tips kun je er wat aan doen.

Hormonale schommelingen

Progesteron en oestrogeen zijn belangrijke voortplantingshormonen. Tijdens de overgang, wanneer deze hormonen fluctueren en uiteindelijk afnemen, kan dit leiden tot verstoringen in de slaapcyclus, zoals moeilijk in slaap vallen, nachtelijk ontwaken en een algemeen gebrek aan slaapkwaliteit.

Oestrogeen

Oestrogeen speelt een cruciale rol bij het reguleren van de slaap-waakcyclus. Het heeft invloed op de lichaamstemperatuur en kan veranderingen in de thermoregulatie veroorzaken. In de overgang, wanneer de oestrogeenspiegels afnemen, ervaren veel vrouwen opvliegers en nachtelijk zweten. Deze opvliegers kunnen slaap-onderbrekend zijn doordat ze leiden tot plotselinge warmte en transpiratie, waardoor het moeilijk wordt om in slaap te vallen of door te slapen.

Progesteron

Progesteron heeft een kalmerend effect en kan bijdragen aan ontspanning en slaperigheid. Wanneer de overgang plaatsvindt en de productie van progesteron afneemt, kunnen vrouwen meer last krijgen van slapeloosheid, rusteloosheid en angst, waardoor het moeilijk kan zijn om in slaap te vallen of een diepe, ononderbroken slaap te ervaren. Meer piekeren is ook een gevolg van de daling van progesteron, wat het in slaap vallen negatief beïnvloedt.

Stress

Tijdens de overgang neemt de stressbestendigheid af. Als lichaam en geest in stress verkeren is het vrijwel onmogelijk om in slaap te vallen of door te slapen.

Leefstijl

Daarnaast speelt leefstijl een belangrijke rol bij de slaapcyclus. Teveel cafeïne, alcohol, roken en andere voedingsmiddelen kunnen het in slaap vallen en de nachtrust beïnvloeden.

Vier tips

Gelukkig zijn er manieren om ook tijdens de overgang de slaapkwaliteit te verbeteren.

  1. Regelmatige lichaamsbeweging

Oefening kan helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van een betere nachtrust

2. Gezonde voedingskeuzes

Het vermijden van cafeïne en het eten van licht verteerbaar voedsel voor het slapengaan kan helpen om opvliegers te verminderen en de slaap te verbeteren.

3. Een rustgevende slaapomgeving

Creëer een comfortabele slaapomgeving door een koele, donkere en stille slaapkamer te behouden.

4. Gebruik een overgangssupplement als ondersteuning van je nachtrust

Met een passend overgangssupplement word je uitgerust wakker.

Slaapstoornissen tijdens de overgang zijn uitdagend, maar met bewuste veranderingen in levensstijl en weloverwogen keuzes kunnen vrouwen de slaapkwaliteit verbeteren en een betere nachtrust bereiken.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsflits en blijf op de hoogte