Wat had ik me een partij watten in mijn hoofd! Ik noemde het ook wel leven onder een stolp. Het leek wel of de wereld niet echt bij me binnenkwam en alsof mijn binnen niet goed naar buiten kon komen. Er was een soort verdwaasd contact met de buitenwereld. Technisch kon ik een boek of rapport lezen, maar op het moment dat ik een woord of zin gelezen had, wist ik al niet meer wat er stond. Het drong gewoon niet tot me door en ik kon het niet verwerken. Ik kon niet helder denken. Mijn concentratie was ver te zoeken. Dit alles was onderdeel van brainfog, ook wel hersenmist genoemd. Ik ontdekte: brainfog is een overgangsverschijnsel.

Oorzaken van hersenmist

Er zijn verschillende oorzaken voor hersenmist. Een van de oorzaken is te vinden in teveel stressmomenten. In de tijd dat ik was opgebrand kon ik het daar aan koppelen. Ook een (gebrek aan) bepaalde voedingsstoffen, alcoholgebruik, te weinig water drinken en hormonale veranderingen zoals tijdens de overgang kunnen brainfog veroorzaken.

Wat kun je doen?

In de tijd dat ik er zelf last van had wist ik in het begin niet dat er iets aan te doen was. Het heeft zo’n vijf jaar geduurd voordat het minder werd. Nu weet ik dat mijn hormonen een belangrijke rol speelden. Pas enkele jaren later, toen ik een vakopleiding voeding en kruiden deed, kwam ik erachter dat er wat aan te doen is. En wel op twee manieren, die ik allebei heb uitgeprobeerd.

1. Voeding

De eerste manier is je voeding aanpassen.

A. Schrappen van voedingsmiddelen Ik volg een (deels) ketogene leefstijl. Dat is het schrappen van suikers en koolhydraten. Hoewel ik me mentaal weer goed voelde, merkte ik door streng keto te volgen, dat ik helderder werd in mijn hoofd, alerter en meer gefocussed.

B. De juiste voeding Zorgen voor voldoende voedingsmiddelen om brainfog te voorkomen of beperken is een andere manier. Daaronder valt:

  • Water, 1,5-2 liter per dag
  • Omega 3; 1-2 keer per week vette vis eten. Verder te vinden in noten, zaden, soja en tofu
  • Vitamine B; groene bladgroenten
  • Flavonoïden; dit zijn plantaardige stoffen die zitten in onder andere bessen, appels, groene thee en groenten

2. Overgangssupplementen

Brainfog is een overgangsverschijnsel. De tweede manier om dit verschijnsel te verminderen is aanvulling met natuurlijke overgangssupplementen die kruiden bevatten met effect op brainfog. Dat zijn in grote lijnen kruiden die de doorbloeding in de hersenen verbeteren, of een effect hebben op stemmingswisselingen of kruiden die rust ondersteunen.

De basis is je leefstijl. Voedingssupplementen zijn geen vervanging van gezonde leefstijl, ze kunnen een aanvulling zijn.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsflits en blijf op de hoogte