Inhoudsopgave

Dit artikel delen

Wat merk je van de premenopauze? De premenopauze is de periode vóór de menopauze waarin het lichaam begint te veranderen in aanloop naar het stoppen van de menstruatie. Vrouwen kunnen dan verschillende fysieke en emotionele symptomen ervaren. Een van die symptomen is een kort lontje hebben, ofwel snel geïrriteerd of boos worden. Een andere is een wattenhoofd of vergeetachtigheid. Hiervoor zijn verschillende factoren verantwoordelijk, waaronder hormonale schommelingen, veranderingen in slaappatronen, stress, en andere psychosociale factoren.

Hormonale schommelingen

Als eerste factor de fluctuerende niveaus van oestrogeen en progesteron in het lichaam, wat kan leiden tot stemmingswisselingen en emotionele instabiliteit.

Slapen

Veel vrouwen ervaren slaapproblemen tijdens de premenopauze, zoals niet in slaap kunnen komen of onderbroken slaap. Een gebrek aan goede slaap kan leiden tot prikkelbaarheid en een kort lontje hebben.

Stress

Ten derde speelt stress op meerdere manieren een rol. De premenopauze kan een stressvolle periode zijn vanwege de fysieke en emotionele veranderingen die plaatsvinden. Stress kan bijdragen aan het gevoel van prikkelbaarheid en verergering van stemmingswisselingen. Daarnaast is er fysiek een stressgevoel, doordat de stressgevoeligheid verandert door de fluctuatie van de hormonen.

Leefstijl

Wat je eet, drinkt en verder tot je neemt, heeft invloed op hoe je hormoonbalans en daarmee op hoe je je voelt. Ook bewegen en ontspannen dragen bij aan het in of uit balans brengen van je hormonen.

Levensstijl

Andere factoren, zoals gezins- of werkstress, relatieproblemen, of algemene levensveranderingen, kunnen ook bijdragen aan een kort lontje hebben tijdens de premenopauze.

Wat merk jij van de premenopauze?

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsflits en blijf op de hoogte