Inhoudsopgave

Dit artikel delen

De overgang is een uitdagende fase in het leven van elke vrouw, gekenmerkt door hormonale schommelingen die leiden tot een reeks fysieke en emotionele veranderingen. Terwijl veel van deze veranderingen natuurlijk zijn, kunnen externe factoren zoals hormoonverstoorders de overgang verder compliceren en verergeren. Wist je dat hormoonverstoorders invloed hebben op de overgang en je overgangsverschijnselen? Laten we eens verkennen hoe hormoonverstoorders invloed kunnen hebben op de overgang en wat je kunt doen om de impact ervan te minimaliseren.

Wat Zijn Hormoonverstoorders?

Hormoonverstoorders, of endocriene disruptoren, zijn stoffen die de werking van hormonen in het lichaam kunnen nabootsen, blokkeren of veranderen. Ze kunnen in kleine hoeveelheden grote effecten hebben op het hormonale systeem en worden gevonden in veel alledaagse producten, zoals plastic, cosmetica, schoonmaakmiddelen, en pesticiden. Bekende hormoonverstoorders zijn bisfenol A (BPA), ftalaten, parabenen en bepaalde pesticiden.

Hoe Beïnvloeden Hormoonverstoorders de Overgang?

Verergering van Symptomen

Hormoonverstoorders kunnen de symptomen van de overgang verergeren, zoals opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen en gedoe met slapen. Dit komt doordat deze stoffen de natuurlijke hormonale balans verder verstoren, waardoor de al fluctuerende hormoonspiegels nog onregelmatiger worden.

Vervroegde Menopauze

Blootstelling aan hormoonverstoorders kan de aanvang van de menopauze vervroegen. Dit betekent dat vrouwen eerder dan verwacht te maken kunnen krijgen met de hormonale veranderingen en bijbehorende symptomen van de overgang.

Oestrogeendominantie

Veel hormoonverstoorders hebben een oestrogeenachtige werking en kunnen bijdragen aan oestrogeendominantie, een toestand waarbij er relatief te veel oestrogeen is in verhouding tot progesteron. Dit kan leiden tot ernstigere overgangssymptomen zoals gewichtstoename, vermoeidheid en een verhoogd risico op bepaalde kankers.

Verminderde Effectiviteit van Behandeling

Voor vrouwen die hormonale behandelingen ondergaan om overgangssymptomen te verlichten, kunnen hormoonverstoorders de effectiviteit van deze behandelingen verminderen. Dit komt doordat ze de werking van zowel natuurlijke als synthetische hormonen kunnen beïnvloeden.

Waar Zitten Hormoonverstoorders In?

Hormoonverstoorders zijn te vinden in veel dagelijkse producten.

 • Cosmetica en Verzorgingsproducten Parabenen en ftalaten worden vaak gebruikt in lotions, shampoos, make-up en parfums.
 • Voedselverpakkingen BPA en ftalaten zijn aanwezig in veel plastic voedselverpakkingen en blikvoeringen.
 • Huishoudelijke Schoonmaakmiddelen Nonylfenolen en andere chemische stoffen in schoonmaakmiddelen kunnen hormoonverstorende eigenschappen hebben.
 • Pesticiden Bestrijdingsmiddelen gebruikt op niet-biologische producten kunnen residuen achterlaten die hormoonverstorende effecten hebben.

Wat Kun Je Doen Om Blootstelling te Verminderen?

Hoewel het moeilijk is om hormoonverstoorders volledig te vermijden, zijn er stappen die je kunt nemen om de blootstelling te minimaliseren.

 1. Kies Natuurlijke ProductenGebruik cosmetica en verzorgingsproducten zonder parabenen, ftalaten en andere hormoonverstorende stoffen. Let op labels die aangeven dat producten vrij zijn van deze stoffen.
 2. Vermijd PlasticGebruik glazen of roestvrijstalen containers in plaats van plastic voor het bewaren van voedsel. Vermijd het verhitten van voedsel in plastic containers.
 3. Eet BiologischKies voor biologische groenten, fruit en vlees om de blootstelling aan pesticiden en toegevoegde hormonen te verminderen.
 4. Lees Labels en Wees BewustLees etiketten van producten en vermijd die met bekende hormoonverstoorders. Wees je bewust van de bronnen van deze stoffen in je omgeving.
 5. SchoonmaakproductenGebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen en vermijd producten met agressieve chemicaliën.
 6. Kies natuurlijke overgangssupplementen
  Middelen uit de fabriek bevatten vaak hormoonverstoorders. Kies ter ondersteuning van je overgang en voor het verminderen van je overgangsverschijnselen natuurlijke producten.

Conclusie

Hormoonverstoorders kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de overgang, door symptomen te verergeren en de hormonale balans verder te verstoren. Door bewuste keuzes te maken in de producten die je gebruikt en de voedingsmiddelen die je consumeert, kun je de impact van deze schadelijke stoffen minimaliseren. Dit kan bijdragen aan een meer beheerste en minder belastende overgang, waardoor je deze levensfase met meer gemak en gezondheid kunt doorlopen.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsflits en blijf op de hoogte