Inhoudsopgave

Dit artikel delen

De overgang is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw. Deze periode brengt vaak veranderingen met zich mee die te maken hebben met hormonen. Het is een tijd waarin het lichaam zich aanpast aan een nieuwe hormonale realiteit, maar ook een periode waarin de hormonen uit balans kunnen raken. Er zijn verschillende factoren die deze disbalans kunnen veroorzaken.

Leeftijdsgerelateerde veranderingen

Als eerste hangen de veranderingen samen met het leven zelf. Tijdens de overgang neemt de productie van oestrogeen en progesteron, de twee belangrijkste vrouwelijke hormonen, af. Deze afname kan leiden tot onregelmatige menstruatiecycli en uiteindelijk tot het stoppen van de menstruatie. De schommelingen in hormoonniveaus kunnen verschillende fysieke en emotionele symptomen veroorzaken; de welbekende overgangsverschijnselen. Geheugenverlies, kort lontje, opvliegers, slecht slapen en nachtzweten zijn enkele veelvoorkomende overgangsverschijnselen.

Stress en leefstijl

Door een ongezonde leefstijl kunnen je hormonen uit balans raken. Langdurige stress kan een grote rol spelen bij het verstoren van hormonale evenwichten. Het verhoogt het niveau van het stresshormoon cortisol, wat invloed kan hebben op andere hormonen zoals oestrogeen en progesteron. Een gezonde levensstijl met voldoende slaap, regelmatige lichaamsbeweging en gezonde voeding kan helpen bij het handhaven van een evenwichtige hormoonspiegel.

Dieet en voeding

Voeding is een van de onderdelen van je leefstijl. Voeding speelt een cruciale rol bij hormonale balans. Een dieet met veel suiker, bewerkte voedingsmiddelen en transvetten kan de hormonen uit balans brengen. Een gebalanceerd dieet met voldoende eiwitten, gezonde vetten en veel groenten en fruit kan helpen om de hormoonspiegels stabiel te houden.

Gewichtsschommelingen

Te vierde kan het jojo-en van je gewicht invloed hebben op je hormonen. Gewichtsschommelingen, vooral overtollig buikvet, kunnen de hormonale balans beïnvloeden. Vetcellen produceren oestrogeen; daarom kan een onbalans in vetniveaus leiden tot een verstoring van de oestrogeenspiegels.

Medische aandoeningen en medicatie

Sommige medische aandoeningen zoals schildklierproblemen of polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) kunnen de hormoonspiegels verstoren. Ook bepaalde medicijnen, waaronder anticonceptie (de pil of hormoonspiraal) of medicatie voor andere aandoeningen, kunnen invloed hebben op de hormoonbalans.

Omgevingsfactoren

Als laatste kijken we naar hormoonverstoorders. Blootstelling aan chemicaliën in voedsel, cosmetica en het milieu kan ook de hormonale balans beïnvloeden. Sommige chemicaliën worden ‘hormoonverstoorders’ genoemd omdat ze de werking van hormonen in het lichaam kunnen nabootsen of veranderen. Door het gebruik ervan kunnen de hormonen uit balans raken.

Evenwichtige leefstijl

Een gezonde, evenwichtige leefstijl kan helpen de hormonen stabiel te houden. Natuurlijk is een uitzondering op z’n tijd heerlijk en haalt het de spanning van het “ik moet gezond leven – gevoel” af. Het gaat om de lange termijn, het grote plaatje en niet om een keer een momentje zondigen. Pak elke dag de draad weer op met goede moed.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsflits en blijf op de hoogte