Of je nou achttien bent, veertig of vijfenvijftig, op allerlei momenten in je leven stel je jezelf mogelijk de vraag: “Ga ik aan de hormonen of niet?”
Pubertijd, zwangerschap en overgang
Als puber is hormonale anticonceptie, in ons land een gebruikelijke en geaccepteerde methode. Hoewel sommige vrouwen er nadelige effecten van ervaren, wegen de voordelen hier tegenop.
Als vrouwen ongewenst niet zwanger raken, wordt een hormoonbehandeling gestart. Om eitjes te laten rijpen en om een zwangerschap te bevorderen.
Tijdens de overgang is het gebruik van hormonen één van de mogelijkheden. Er zijn producten te koop zonder recept; ondeskundig gebruik kan vervelende neveneffecten met zich meebrengen. Laat je goed voorlichten als je hormonen overweegt.
Andere oplossingen
Maar er zijn ook andere mogelijkheden! Allereerst, kan een verandering van je (mogelijk ongezonde) leefstijl al vermindering van overgangsverschijnselen opleveren. Het is de moeite waard om in kaart te brengen wat je doet en/of eet in relatie tot de ongemakken die je ervaart. Bepaalde aspecten (ontspanning / voeding / beweging) kunnen overgangsverschijnselen namelijk triggeren. Door goed naar je lichaam te luisteren, leer je wat je zelf kunt doen. Ondersteuning kan hierbij wenselijk zijn.
Vitaminen en mineralen
Bepaalde vitamines en mineralen worden door gezondheidsinstanties geadviseerd als aanvulling op het overgangsproces. Bijvoorbeeld magnesium, calcium, omega en vitamine D.
Kruiden
Kruiden (plantaardige oplossingen) kunnen het lichaam helpen bij de verandering die het doormaakt. Er is een onderscheid te maken in:
- Kruiden met een adaptogeen effect
- Kruiden met een fyto-oestrogeen effect
Adaptogeen
Adaptogenen of adaptogene stoffen, verbindingen of kruiden verwijzen naar het concept waarbij gebruik ervan zorgt voor stabilisatie van lichamelijke processen en de bevordering van homeostase. Bij homeostase houden organismen het inwendig milieu van processen in evenwicht, ondanks veranderingen in de omgeving waarin het organisme zich bevindt. Vrij vertaald betekent dit dat het adaptogene effect van kruiden ervoor zorgt dat er minder schommelingen optreden.
Fyto-oestrogeen
Fyto betekent plant. Deze stoffen hebben een iets milder, vergelijkbaar effect als oestrogeen, een van de voortplantingshormonen die afneemt.
Jouw keuze
De overgang is een langdurig proces, dat door elke vrouw anders wordt ervaren. Er is dan ook niet 1 oplossing. Of je nu kiest voor hormonen, vitaminen of kruiden; de keuze is volledig aan jou. Neem het heft in eigen hand, laat je goed informeren en doe vooral wat goed voelt voor jou. En jou natuurlijk helpt om weer meer jezelf te voelen.