Inhoudsopgave

Dit artikel delen

De overgang is een periode van veranderingen in het lichaam van een vrouw, vooral op het gebied van hormonen. Terwijl deze veranderingen onvermijdelijk zijn, zijn er verschillende manieren om je hormonen in balans te brengen en je welzijn te ondersteunen tijdens deze fase. Met deze 7 handvatten kun je al veel doen om je hormonen in balans te brengen.

Gezonde voeding

Een gebalanceerd dieet kan wonderen doen voor je hormonale balans. Focus op voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen, zoals groenten, fruit, volle granen, gezonde vetten en eiwitten. Verminder of vermijd suikers en bewerkte voedingsmiddelen, omdat deze de hormonen kunnen ontregelen.

Regelmatige lichaamsbeweging

Beweging kan helpen bij het reguleren van hormonen en het verminderen van stress. Het hoeft geen intensieve training te zijn; zelfs dagelijkse wandelingen, yoga of tai chi kunnen een positief effect hebben op je hormonale balans en algemeen welzijn.

Stressmanagement

Stress heeft een enorme impact op hormonen. Zoek manieren om stress te verminderen, zoals meditatie, ademhalingsoefeningen, mindfulness of hobby’s die je ontspannen. Het verminderen van stress kan positieve invloed hebben op je hormonale evenwicht.

Voldoende slaap

Een goede nachtrust is essentieel voor een gezonde hormonale balans. Ontwikkel een slaapritueel en zorg voor een comfortabele slaapomgeving, waardoor de kwaliteit van je slaap verbetert.

Natuurlijke overgangssupplementen

Sommige vrouwen vinden baat bij natuurlijke supplementen zoals visolie, vitamine D, kruidentincturen of magnesium om hun hormonale evenwicht te ondersteunen. Het is verstandig om met een deskundige te overleggen als je overgangssupplementen gaat gebruiken.

Hormoonvervangingstherapie (HST)

Voor sommige vrouwen kan hormoonvervangingstherapie een optie zijn om symptomen van de overgang te verlichten en hormonen in balans te brengen. Dit moet altijd onder begeleiding van een zorgverlener gebeuren vanwege mogelijke risico’s.

Zelfzorg en overleg met een zorgverlener

Als je symptomen ervaart die wijzen op een hormonale disbalans, praat dan met een professional. Ze kunnen tests uitvoeren, advies geven over mogelijke behandelingen en een behandelplan opstellen dat past bij jouw specifieke behoeften. Ook is er veel mogelijk op het gebied van zelfzorg, waaronder veel overgangssupplementen vallen.

Het in balans brengen van je hormonen tijdens de overgang vereist een holistische aanpak. Door gezonde levensstijlgewoonten te omarmen, stress te verminderen en indien nodig professioneel advies in te winnen, kun je jouw overgangsreis soepeler maken en je algemene welzijn verbeteren. Onthoud dat iedereen anders is, dus vind de benadering die het beste bij jou past en wees geduldig met jezelf tijdens deze fase van verandering.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsflits en blijf op de hoogte