Dit artikel delen

Het ontwikkelen van overgangssupplementen is een zorgvuldig proces. In dit artikel lees je eerst wat er in de verschillende fases van de overgang aan de hand is. Daarna leer je meer over hoe het ontwikkelen van overgangssupplementen daarbij kan ondersteunen.

Daar zit je dan met je overgang. Als jij het net zo erg hebt als ik het had, ga er dan maar aanstaan! Ik voelde me vaak heel erg eenzaam, onbegrepen en ik was mezelf kwijt. Hoezo schreeuwde ik, waarom sliep ik zo slecht en hoe kon het dat ik werkelijk elke nacht mijn bed uitdreef?

Nu, jaren later, weet ik er veel meer over. Ik heb vele cursussen gedaan en blijf continu leren. Met deze kennis kan ik jou helpen en kun jij je een lange zoektocht naar oplossingen besparen.

Wat kun je zelf doen?

Accepteren

Gelukkig kon ik snel accepteren dat ik niet meer vruchtbaar was. Mijn taak zat erop en nu kan ik me volledig richten op wat ik het liefst doe; vrouwen in de overgang ondersteunen, er zijn voor jou!

Leefstijl

Wist je dat je met een gezonde leefstijl invloed uit kunt oefenen op de heftigheid van je overgangsverschijnselen? En dan bedoel ik niet door appels te eten. Je moet wel echt aan de bak en op alle vlakken elke dag gezonde keuzes maken. Ze zeggen wel eens “je bent wat je eet”. Nou, “je bent ook hoe je beweegt” en “je bent ook hoe je ontspant”.

Verschillende fases

De overgang duurt 5-15 jaar en doorloopt verschillende fases. In elke fase treden andere overgangsverschijnselen op de voorgrond.

Premenopauze (ongeveer 40-45 jaar)

Ik had in het begin gedoe met mijn gewrichten, eerst m’n voet, daarna een knie en vervolgens m’n polsen. Ik werd wel vijf keer per nacht wakker met “dode tintelende handen en armen”. Die arm bungelde ik dan buiten het bed, totdat het leven er weer een beetje in terugkwam. Ik was ook hondsmoe in het begin! En oh… menstruatiekrampen, ik lag soms dubbelgeklapt van ellende. Herken jij dat? Iets daarna kreeg ik vooral last van een kort lontje en stemmingswisselingen.

Perimenopauze (ongeveer 45-52 jaar)
En dan die opvliegers…. Pffff… overdag hield het maar niet op en snachts kon ik baantjes trekken in bed, ik dreef er werkelijk uit!

Menopauze
Laatste menstruatie.

Postmenopauze (de jaren na je laatste menstruatie, vanaf ongeveer 52 jaar)
Ik ben trouwens een van die 8-10% vrouwen die opvliegers houdt ook na de menopauze (laatste menstruatie). Er zijn ook vrouwen die gedoe met hun gewrichten hebben. Het is handig om te weten in welke fase je zit, omdat je dan keuzes kunt maken die daarbij passen. Of omdat je een oplossing kiest die bij die fase past.

Overgangssupplementen

Een gezonde leefstijl… Ik weet niet hoe het met jou zit, maar mij lukt het maken van gezonde keuzes de ene keer beter dan de andere. Gelukkig zijn er “escapes” en steuntjes in de rug die dan kunnen helpen. De basis is een gezonde leefstijl. Daar heb je zelf gelukkig veel invloed op.

Ontwikkelen van overgangssupplementen op basis van verschillende criteria

– Keuze voor synthetische of natuurlijke ingrediënten

– Wel of geen toevoegingen

– Welk effect wil je?

* leveren van bouwstenen

* stimuleren van processen

* remmen van processen

* aanvullen van tekorten

Er zijn nog meer criteria om mee te nemen bij het ontwikkelen van overgangssupplementen.

Hormoonschommelingen in de overgang

Met welke ingrediënten kunnen hormoonschommelingen worden aangepakt?

1. Ingrediënten met een breed effect op de overgang, omdat er fyto-oestrogenen in zitten. Dit zijn stoffen die oestrogenen nabootsen en het tekort opvangen, waardoor overgangsverschijnselen kunnen verminderen.

2. Specifieke ingrediënten die een verschijnsel heel gericht aanpakken.

Welke overgangssupplementen bij jou passen is afhankelijk van je leefstijl, de fase van de overgang en waar jou behoeftes liggen.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsflits en blijf op de hoogte