De overgang, een periode waarin het vrouwelijk lichaam zich aanpast aan hormonale veranderingen, kan gepaard gaan met verschillende uitdagingen, waaronder verlies van spiermassa en botdichtheid, evenals een vertraagd metabolisme. Gelukkig is krachttraining twee keer per week een krachtig middel om deze uitdagingen aan te pakken. Krachttraining is een van de manieren om weer enigszins je schommelende hormonen in balans te brengen. Het biedt een scala aan voordelen.

Verlichting van overgangsverschijnselen

Veel vrouwen ervaren tijdens de overgang symptomen zoals stemmingswisselingen en vermoeidheid. Krachttraining kan helpen deze symptomen te verminderen door endorfines vrij te geven, wat kan leiden tot een verbeterde stemming en meer energie.

Behoud van spiermassa

Tijdens de overgang neemt je spiermassa af, wat leidt tot een vertraagd metabolisme en gewichtstoename. Door regelmatig krachttraining te doen, kun je je spiermassa behouden en zelfs opbouwen. Dit ondersteunt het behoud van een gezond gewicht en helpt bij het verhogen van de stofwisseling.

Verbetering van botgezondheid

Osteoporose, een aandoening waarbij de botten fragieler worden, is een zorg tijdens de overgang. Krachttraining belast de botten en stimuleert de botdichtheid, wat essentieel is om het risico op osteoporose te verminderen.

Verbeterde slaapkwaliteit

Slapeloosheid is een veelvoorkomend probleem tijdens de overgang. Regelmatige lichaamsbeweging, inclusief krachttraining, kan bijdragen aan een betere slaapkwaliteit. Een goede slaapkwaliteit verbetert je algemeen welzijn en vitaliteit.

Verbeterde lichaamshouding en functionaliteit

Sterkere spieren dragen bij aan een betere lichaamshouding en functionaliteit in het dagelijks leven. Dit kan helpen bij het verminderen van rugpijn en het verbeteren van de algehele mobiliteit.

Krachttraining een opgave?

Voor vrouwen in de overgang kan krachttraining een opgave zijn. Bedenk dan dat het een investering is in een gezonde, actieve levensstijl. Door slechts twee keer per week een uur vrij te maken voor krachttraining kun je aanzienlijke voordelen behalen die niet alleen hun fysieke gezondheid, maar ook je algehele welzijn bevordert.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsflits en blijf op de hoogte